Blog

Kuru İncir Satın Aldıktan Sonra Bilmeniz Gerekenler

Organik-Kuru-İncir

Kuru incir doğru koşullarda saklanmazsa belli bir süre sonra ziyan olabilir. Daha uzun süre dayanması için sağlığınıza zararlı katkı maddeleri eklenmeyen kuru inciri nasıl saklayacağınıza dair püf noktaları bu yazımızda derledik. Keyifli okumalar…

Organik Dağ İnciri Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizdeki kuru incir üretiminin çok büyük bir bölümü (%95) Aydın ve İzmir bölgesinde yetişmektedir. Aydın Germencik bölgesinde yetişen dağ inciri ise Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu verilen tescille işaretlenmiştir. Yani kuru incir satın almadan önce öncelikli kriteriniz nerenin inciri olduğunu öğrenmek olmalıdır. Kaliteli dağ inciri ince kabuklu ve balı bol olandır. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer husussa incirin bembeyaz ve lekesiz olmamasıdır. Bazı üreticilerin kar elde etmek için peroksit maddesiyle incirleri işlemden geçirdiğini üzülerek söylemek zorundayız. İncirin tadına baktığınızda içi boş değil ballı olmasına dikkat etmelisiniz. Satın aldığınız incirde bir ekşilik sezerseniz bozulmaya yüz tuttuğu anlamına gelir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir : Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

Kuru İncir Ne Kadar Süre Dayanır?

İncirin doğru bir şekilde saklanmasının yolculuğu kurutma işleminden başlar. Güvenilir bir üreticiden satın aldıysanız inciri üretim tarihinden itibaren 12 ile 18 aya kadar muhafaza etmeniz mümkündür. Unutmamanız gereken şey ise organik kuru incirin içinde tamamen kendine has balı olmasıdır. Bu sebeple ne kadar iyi saklarsanız saklayın 6 – 9 ay gibi bir süre geçtikten sonra incirde renk değişimleri ve şekerlenme gibi durumlara hazırlıkla olmanız gerektiğidir. Sağlığınız için bir sakınca oluşturmaz ama belli bir süre sonra tadında ve aromasında eski verimi alamazsınız.

İncir-Nasil-Saklanir

Kuru İncirin Kurtlanmaması İçin Ne Yapmalı?

En çok merak edilen sorulardan biri ise kuru incirin kurtlanmaması için ne yapılması gerektiğidir. Kurutma yönteminin bulunması incir tüketimi bildiğiniz gibi sadece Ağustos ve Eylül aylarında mümkünken diğer aylarda da incirin besin değerinden faydalanmak istenmesi ile ortaya çıkmıştır. Fakat her meyve ve kuru meyve de olduğu gibi doğru saklanma koşulları sağlanmadığında kurtlanma, ekşime gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bunun önünce geçmek için nem oranı düşük ve serin bir ortamda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.

Kuru İncir Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kuru inciri saklarken nemden uzak ve serin bir ortamda saklamaya özen göstermelisiniz. Birazdan püf noktasına değineceğimiz saklama koşullarını sağlayamıyorsanız incirlerinizin sığacağı kadar geniş bir saklama kabında (kova, sepet gibi) ağzını kapatmak yerine hava almasını sağlayacak bir bezle muhafaza etmek uygun olacaktır. Sonrasında ara ara sallayarak birbirine yapışıp nemlenmesini önleyebilirsiniz. Ancak unutmamanınız gereken bir şey var. Oda sıcaklığında saklanan kuru incir tıpkı muz meyvesinde olduğu gibi yüksek potasyum içerdiği için belli bir süre sonra kararmaya başlayacaktır. Birçok incir üreticisi inciri buzdolabında saklamanızı tavsiye eder. Aslında bu çok yaygın fakat yanlış bir bilgidir. Kuru incir buzdolabında durdukça sertleşir ve yumuşak formunu kaybeder.

Püf noktası: Kuru inciri saklarken buzdolabınızın soğutucu bölümü yerine derin dondurucu bölümünde saklamayı tercih ederseniz en uygun muhafaza koşullarını sağlamış olursunuz. Tüketeceğiniz kadar miktarı önceden, oda sıcaklığında; aynı yumuşak formuna hemen dönecektir. Tüm organik incir çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kuru İncir Yıkanır mı?

Eğer nereden geldiğinden emin olmadığınız kuru incirleri ilaçlı olma ihtimaline karşı yıkamak istiyorsanız bu sizin tercihinize kalmıştır. Bu sadece kuru incir için değil tüm kuru meyveler için geçerli bir durumdur. Kaynar suda bekletip içmek nasıl zararlı değilse yıkamanızın da aldığınız tat dışında hiçbir zararı yoktur. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey inciri satın aldıktan sonra meyvelerde yaptığınız gibi yıkayıp muhafaza etmek oldukça yanlış bir seçimdir. Eğer kuru inciri yıkadıktan sonra saklamak gibi bir gaflette bulunursanız küflenme, ekşime, kurtlanma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kuru inciri yıkamak istiyorsanız tüketmeden hemen önce sadece yiyeceğiniz kadar kuru inciri yıkamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir